JORNADES PER A L’EXCEL·LÈNCIA
6_i_7_d’octubre

Quin futur volem per al Pirineu?


CONTACTE:
Informació General
info@jornadesperalexcellencia.cat

Secretaria
administracio@jornadesperalexcellencia.cat

Allotjament

OFICINA DE TURISME: 973 62 63 45

Poliesportiu d’Esterri d’Àneu
Plaça de la Closa, s/n
25580 ESTERRI D’ÀNEU

<We_can_help/>

What are you looking for?

Presentació a la Diputació de Lleida de la nova edició de les Jornades per a l’excel·lència on es proposarà una reflexió transversal sobre el futur del Pirineu

Avui s’ha realitzat a la Diputació de Lleida la presentació de la nova edició de les Jornades per a l’excel·lència on es proposarà una reflexió transversal sobre el futur del Pirineu. L’esdeveniment de referència sobre els territoris de muntanya, que se celebrarà a Esterri d’Àneu el 6 i 7 d’octubre, arriba enguany a la desena edició i creix cap a Andorra i la Val d’Aran.

La consellera Ester Capella, el publicista Lluís Bassat, el climatòleg Javier Martín Vide, alts càrrecs de la Generalitat, empresaris o experts universitaris, seran els protagonistes de les ponències i els debats.

 

Les Jornades per a l’excel·lència arriben enguany a la desena edició, efemèride que servirà per convocar els dies 6 i 7 d’octubre a Esterri d’Àneu una extensa i transversal reflexió sobre el futur del Pirineu. Sota el títol: “Quin futur volem per al Pirineu. Estratègies per a un desenvolupament sostenible dels territoris de muntanya”, l’organització busca fer un repàs amb experts de prestigi sobre aspectes tan rellevants en els propers anys com són el creixement sostenible i el canvi climàtic, la nova economia, la formació, la captació i retenció de talent, les oportunitats de la marca “Pirineu“, l’arrelament territorial en relació amb el despoblament i la problemàtica de l’habitatge o la cooperació amb altres territoris de muntanya i amb altres estats.

Les Jornades per a l’excel·lència comptaran amb més de 40 ponents de prestigi com la consellera de Territori, Ester Capella, el publicista Lluís Bassat o el climatòleg Javier Martín Vide, a més d’empresaris d’èxit arrelats al Pirineu i els principals dirigents d’organismes com l’IDAPA, ACCIÓ o la Universitat de Lleida, a més de destacats representants de la Generalitat de Catalunya, del Conselh Generau d’Aran i del Govern d’Andorra.

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha presidit la presentació de les Jornades per a l’excel·lència, que ha qualificat com a “necessàries” i que aporten una “reflexió de país”. Talarn també ha subratllat que les Jornades enllacen amb un dels objectius prioritaris de la Diputació de Lleida, que és la lluita contra el despoblament. L’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, ha donat un any més tot el suport de l’ajuntament a les Jornades, de les que ha dit que “n’aprenem molt i ens posa deures als polítics”.

Finalment, Jesús Montoliu, president del comitè organitzador de les Jornades per a l’excel·lència, ha reiterat aquest fet “d’evolucionar l’esdeveniment de la reflexió cap a l’acció per ser un espai per a l’impuls social i econòmic del Pirineu”.

La desena edició de les Jornades per a l’excel·lència destacarà també per fer un salt endavant en la seva representació i implicació a més territoris del Pirineu. Per aquest motiu, l’organització consolida el seu creixement cap a Andorra, amb una jornada prèvia que se celebrarà el 29 de setembre a la parròquia de la Massana i que tractarà sobre la cooperació transfronterera amb la participació de rellevants responsables polítics d’Andorra, França i Espanya. L’altra incorporació a les Jornades per a l’excel·lència serà la Val d’Aran. D’aquest territori hi haurà una nodrida representació en ponències i en assistència. En ambdós casos, es treballa perquè la cloenda vagi a càrrec, si les agendes ho permeten, del Cap de Govern del Principat d’Andorra, Xavier Espot, i de la Síndica d’Aran, Maria Vergés.

Aquesta trobada professional enfocada en el Pirineu també centra els seus esforços a implicar el sector educatiu en la reflexió territorial. Per això, ja serà el tercer any que escoles i instituts de les comarques del Pallars organitzen treballs, debats i activitats centrats en els lemes i temàtiques de les Jornades per a l’excel·lència. Aquesta feina es veurà reflectida després a l’esdeveniment.

Fins ara, les nou anteriors Jornades han estat centrades en un sol tema. Enguany, però, s’ajorna el format tradicional per abordar aquesta reflexió global del Pirineu.
Les anteriors edicions han estat dedicades al.
“Perfeccionament professional a l’alta muntanya” (2014),
“El turisme, vector de creixement i desenvolupament en l’alta muntanya” (2015),
“Infraestructures i comunicacions: la porta al futur” (2016),
“El futur de la sanitat: Un canvi necessari” (2017),
“E-commerce: El comerç electrònic com a oportunitat de negoci global” (2018),
“Les dones a l’alta muntanya” (2019),
“Un present responsable per un futur sostenible” (2020),
“L’educació, la clau del futur” (2021) i
“Fora estigmes! La salut mental al Pirineu” (2022).

 
Tall Joan Talarn
Tall Pere Ticó
Tall Jesús Montoliu