JORNADES PER A L’EXCEL·LÈNCIA
6_i_7_d’octubre

Quin futur volem per al Pirineu?


CONTACTE:
Informació General
info@jornadesperalexcellencia.cat

Secretaria
administracio@jornadesperalexcellencia.cat

Allotjament

OFICINA DE TURISME: 973 62 63 45

Poliesportiu d’Esterri d’Àneu
Plaça de la Closa, s/n
25580 ESTERRI D’ÀNEU

<We_can_help/>

What are you looking for?

taula-rodona-Andorra-2023-Jornades-per-a-l-excellencia

Consens per aprofundir en la cooperació transfronterera entre els Estats del Pirineu

Representants d’Andorra, Espanya, França i la Val d’Aran es comprometen a treballar per compartir projectes i agilitzar la gestió.
Col·laboració en reptes comuns com el canvi climàtic, la diversificació econòmica o la prestació de serveis a la ciutadania.

Representants dels governs d’Andorra, França, Espanya i la Val d’Aran coincideixen en la necessitat d’aprofundir en la cooperació transfronterera en l’àmbit del Pirineu amb l’objectiu d’unir esforços en reptes i problemes comuns. Aquesta va ser la principal conclusió de la taula rodona que es va celebrar divendres al vespre al teatre de les Fontetes de la Massana, a Andorra, i que va ser la sessió prèvia de les Jornades per a l’excel·lència que tindran lloc a Esterri d’Àneu els propers dies 6 i 7 d’octubre.

La ministra d’Afers Exteriors d’Andorra, Imma Tor; la síndica d’Aran, Maria Vergés; l’ambaixador per les Comissions intergovernamentals, la cooperació i les relacions transfrontereres de França, Phillipe Voiry, i el secretari general per al repte demogràfic del govern d’Espanya, Francesc Boya, van debatre sobre la cooperació transfronterera en aquest acte conduït pel periodista Josep Puigbó.

Tots els ponents van coincidir en explicar les dificultats d’un territori marcat per la seva complexa accessibilitat i escassa població, però amb grans oportunitats de futur. El turisme és actualment el principal motor econòmic, però totes les autoritats van assegurar que el futur del Pirineu passa per la diversificació, la desestacionalització, la digitalització, el foment de les noves energies i la sostenibilitat més enllà de la mediambiental.

En aquest sentit, la finalitat és millorar i ampliar acords ja vigents com apropar serveis, com els de salut, d’educació, transports o energètics i crear nous espais de cooperació. Cas singular és el d’Andorra, donat que el Principat lluny de l’aïllament d’altres zones pirinenques, presenta unes xifres de creixement molt altes tant en població, com en ocupació i creixement econòmic, així com un atur molt baix.

Els reptes de futur aportats pels participants a la taula rodona se centren en la lluita contra el canvi climàtic, la millora de les infraestructures, l’objectiu d’apropar al màxim els serveis bàsics a tota la població i necessitat de buscar fórmules jurídiques àgils i de simplificació administrativa entre Estats per facilitar els projectes transfronterers. I també l’aprenentatge de les llengües d’un i altra banda dels Pirineus.
Tots ells van assegurar que treballen en aquest sentit en el marc de la Unió Europea, de la Comunitat de Treball dels Pirineus i en altres organismes de cooperació bilaterals.

La sessió prèvia de les Jornades per a l’excel·lència a Andorra, la segona des de l’acord de col·laboració amb el govern del Principat, va estar precedida per una introducció d’Hubert Siller, cap del Departament de Turisme i Oci del Management Centre Innsbruck i vicepresident de Future Mountain Internacional. Aquest expert va definir les zones de muntanya europees dels Alps i els Pirineus com espais petits, segurs, fredes i riques, argumentant que aquestes característiques generen actualment unes grans oportunitats de futur.

El president de les Jornades per a l’excel·lència, Jesús Montoliu, va clausurar la sessió agraint la col·laboració d’Andorra, convidant a participar en els actes d’Esterri d’Àneu i animant a “ajudar a construir un Pirineu dinàmic i viu pensat amb i per a les persones”.